UPRAVO ČITATE

Njihov obračun sa sobom: Stav protiv Stava

Njihov obračun sa sobom: Stav protiv Stava

Piše: Redakcija

Državotvorni sedmičnik „Stav“ utemeljio je književnu nagradu „25. novembar“. Nagrada se, kako je saopćeno, dodjeljuje povodom Dana državnosti BiH iz oblasti književnosti u tri kategorije: za životno djelo iz oblasti književnosti; knjigu godine iz oblasti književnosti; neobjavljeni rukopis mladog pisca.

U 2016. godini bit će dodijeljena samo nagrada za životno djelo (iduće sedmice), dok će za druge dvije nagrade stručni žiri raspisati konkurs. Stručni žiri sačinjavaju ugledni bh. historičari i teoretičari književnosti: dr. Sanjin Kodrić, predsjednik žirija, i članovi: dr. Almir Bašović, dr. Fahrudin Rizvanbegović, dr. Dijana Hadžizukić, dr. Sead Šemsović, te glavni i odgovorni urednik državotvornog sedmičnika „Stav“ Filip Begović.

Dr. Almir Bašović pojasnio je, na pres-konferenciji u hotelu „Evropa“, da je 25. novembar dan kada se „u Mrkonjić-Gradu, dakle usred Drugog svjetskog rata na slobodnoj bosanskoj teritoriji, Bosna doživljava kao kulturni fenomen“. Dr. Kodrić je kazao da je „veza Stavove nagrade i Dana državnosti veza koja nas sve zajedno aksiološki obavezuje upravo na izvrsnost“. Sličnog stava je i dr. Dijana Hadžizukić, koja kaže: „Svi mi znamo koliki je značaj ovog datuma u historiji Bosne i Hercegovine“.

Heftičnik protiv sedmičnika

Objava o utemeljenju književne nagrade proizvela je oštre reakcije u jednom dijelu javnosti. Tako je glavni i odgovorni urednik heftičnika „Stav“ Mursel Begović podsjetio urednika sedmičnika „Stav“ Filipa Begovića da je 25. novembra 1943. u BiH na vlast došao režim, koji je nanio mnoga zla Bošnjacima.

naslovna-stav-broj-86-copy

Reakcija heftičnika “Stav” na utemeljenje nagrade “25. novembar” (preuzeto sa www.stav.ba)

„Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine“ je 25. novembra utemeljeno kao opštepolitičko predstavništvo Narodno-oslobodilačko pokreta BiH, te je u stvarnosti djelovalo kao najviši organ vlasti u BiH. S obzirom da je ta najviša vlast bila pod potpunom kontrolom Komunističke partije, 25. novembar je dan kada komunisti utemeljuju svoju vlast u BiH – stava je redakcija “Stava” (heftičnika).

Povodom odluke sedmičnika „Stav“ da utemelji književnu nagradu „25. novembar“, urednik heftičnika „Stav“ Mursel Begović je, još mjesec dana prije utemeljenja te nagrade, osudio stavove urednika „Stava“ Filipa Begovića o 25. novembru, podsjetivši na strašne zločine komunističkog režima iz kojih se izdvaja onaj na Bleiburgu. „Bošnjaci su doživjeli jednu od najvećih demografskih katastrofa upravo u bleiburškim marševima smrti. Ubijeno ih je između 20.000 i 50.000, a hrvatski historičar Vedran Petrović procjenjuje broj stradalih na između 50.000 i 65.000“, piše u reakciji heftičnika „Stav“ (od 31. oktobra) na vijest o utemeljenju književne nagrade „25. novembar“.

Heftičnik „Stav“ je stava da u današnjoj demokratskoj Bosni i Hercegovini nema mjesta za slavljenje dolaska komunista na vlast, koji su sa svojom ideologijom jednoumlja nanijeli ogromnu historijsku, intelektualnu, moralnu, infrastrukturnu i političku štetu BiH i Bošnjacima kao njenom najmnogobrojnijem narodu. Komunistički režim, čiji dolazak na vlast 25. novembra 1943. slave u sedmičniku „Stav“, poslao je u zatvor bošnjačke intelektualce u Sarajevskom procesu, zbog čega je Murselu Begoviću neshvatljivo da skupina bošnjačkih intelektualaca 2016. godine, predvođena Filipom Begovićem, slavi dan uspostavljanja komunističke vlasti u BiH.

Stručni konzilij za dodjelu nagrade "25. novembar" u sastavu (s lijeva): dr. Almir Bašović, dr. Sead Šemsović, Filip Begović (bravar), dr. Sanjin Kodrić, dr. Dijana Hadžizukić i dr. Fahrudin Rizvanbegović.

Stručni konzilij za dodjelu nagrade “25. novembar” u sastavu (s lijeva): dr. Almir Bašović, dr. Sead Šemsović, Filip Begović (bravar), dr. Sanjin Kodrić, dr. Dijana Hadžizukić i dr. Fahrudin Rizvanbegović.

Književnom nagradom protiv šehida

Povodom utemeljenja književne nagrade „25. novembar“, reagirao je i perspektivni bh. intelektualac Hamza Ridžal, još mjesecima prije samog utemeljenja, podsjetivši (9. septembra) u heftičniku „Stav“ da je komunistički režim strijeljao jednog od najvećih bh. intelektualaca. „Mustafa Busuladžić okrenuo se protiv partizana, smatrajući da je komunizam najveća pošast koja prijeti čovječanstvu“, napisao je Ridžal, poručivši između redova Filipu Begoviću da veličanjem 25. novembra, dana kada su komunisti počeli preuzimati vlast u BiH, sedmičnik „Stav“ slavi sjećanje na zločinački režim koji je strijeljao Mustafu Busuladžića.

U heftičniku „Stav“ zgroženo se pitaju: Šta bi sam Busuladžić mislio o tome da pojedini Bošnjaci slave dolazak „najveće pošasti koja je prijetila čovječanstvu“ na vlast u BiH? Šta bi o tome mislio „cijeli islamski svijet“ iz 1943. za koji je Busuladžić nedvosmisleno ustvrdio da se nada pobjedi Trećeg rajha nad Saveznicima, na oba fronta (isp. „Muslimani u Sovjetskoj Rusiji“)?

Heftičnik „Stav“ je, s tim u vezi, prenio sljedeće kazivanje sina Mustafe Busuladžića o rezonu njegovog oca: „Kataklizmu Drugog svjetskog rata, kazuje Muhamed, Bošnjaci su dočekali na razmeđu svjetova, razapeti između dviju opcija: da podrže Nijemce, što bi praktično bila veleizdaja domovine, ili da podrže partizane, što bi u slučaju pobjede Saveznika značilo izravnu pomoć dolasku komunizma na naše prostore.“ Mustafa Busuladžić okrenuo se, vidjeli smo, protiv partizana, smatrajući da je komunizam najveća pošast koja prijeti čovječanstvu. Drugim riječima kazano: Busuladžić je zaključio da je veleizdaja domovine manje zlo od davanja podrške partizanima i ZAVNOBIH-u, koji sedmičnik „Stav“ slavi kao dan državnosti naše domovine; a jugoslavenski partizani, koji će dovesti komunizam kao „najveću pošast“ na vlast, veće su zlo od nacista, po Busuladžićevom rezonu.

mbmb

Mustafa Busuladžić: Muslimani u Evropi (IP Sejtarija, Sarajevo, 1997, str. 231.)

Osim heftičnika “Stav”, na lijeva skretanja sedmičnika “Stav”, reagovali su i drugi liberalni mediji. Nedžad Latić s portala „The Bosnia Times“ će povodom utemeljenja književne nagrade „25. novembar“ i slavljenja dolaska komunista na vlast, podsjetiti da je ljevica kriva „za stanje krajem XX. st., kada je nad ovim narodom, uglavnom zbog pogrešnih procjena te ljevice, njihove pogrešne političke orijentacije, a najviše zbog njihovog eliminiranja islama iz političkog i društvenog života, izvršen genocid!“ Dakle svako ko slavi dan ZAVNOBIH-a, kao Dan državnosti BiH, po Latiću, slavi zapravo sjećanje na dan kada je počeo da se uspostavlja režim koji je doveo do genocida na Bošnjacima.

Time Latić preporučuje da u odnosu prema ZAVNOBIH-u Bošnjaci trebaju slijediti, recimo, Milorada Dodika, koji ne slavi 25. novembar, dok sedmičnik „Stav“ odaje počast toj genocidnoj komunistički politici, koju su – dok je Busuladžić navijao za SS waffen na Istočnom frontu – zagoravali partizansko-ilegalni banditi poput Skendera Kulenovića, Zije Dizdarevića (ubijen u logoru), Derviša Sušića, Meše Selimovića, Maka Dizdara, Midhata Begića, itd. Dok su ti opskurni likovi vodili Bošnjake u genocidnu provaliju, Mustafa Busuladžić ih je spašavao, dajući sve od sebe da ih svrsta na stranu Njemačke, koju će ubrzo saveznički tenkovi sravniti sa zemljom.

“Rahmetli Mustafa je bio toliko velik pisac i mislilac da bi moderna povijest bošnjačkog naroda – da ga nisu ubili, da je on nastavio da piše i bori se za našu slobodu – sigurno bila drugačija, manje bolna, možda, čak, bez posljednjega genocida”, napisao je drugi Latić (utemeljitelj anti-komunističke državotvorne stranke) u osudi utemljenja nagrade “25. novembar”, poručivši jasno Bošnjacima da im partizani nisu sačuvali jedinu državu, već samo ubili čovjeka koji ih je mogao spasiti od genocida. 

Institucije BiH negiraju kur'anske principe

U polemiku oko književne nagrade „25. novembar“, mjesec dana prije njenog utemeljenja, uključila se eminentna političko-teološka analitičarka Azra Dz. s portala „Saff“, podsjetivši da su „negatori Mustafe Busuladžića lažovi i protivnici Kur'anskih načela“. Slavljenjem datuma kada komunisti dolaze na vlast u BiH, poručuje ona, urednik sedmičnika „Stav“ Filip Begović i članovi žirija postaju „neke nove nepoštene sudije – kao one koje su naredile velešićko strijeljanje – i opet bi da ubiju mladića s fesom“.

Po mišljenju ugledne analitičare Azre Dz. svako ko negira Mustafu Busuladžića, pa i njegovu tezu da je Hitler bio manje zlo od partizana, te da je veleizdaja domovine manje zlo od ZAVNOBIH-a, nije ništa drugo do lažov i negator kur'anskih principa. Tako su, po mišljenju Azre Dz., i urednik sedmičnika „Stav“ Filip B., i članovi žirija nagrade „25. novembar“, i svi ostali Bosanci i Hercegovci koji slave dan državnosti, negatori kur'anski principa i lažovi, jer slavljenjem dolaska na vlast onih koji su i intelektualno i fizički negirali Busuladžića – ne rade ništa drugo osim što i sami negiraju Busuladžića. Nema sumnje, za Azru Dz. i portal „Saff“, u slučaju 25. novembra, samo politički sljedbenici Milorada Dodika i Radovana Karadžića, koji ne slave Dan državnosti, nisu negatori kur'anskih principa.

Redakcija časopisa "Sic"

Redakcija časopisa “Sic”

Kome polažemo cvijeće 25. novembra?

Heftičnik „Stav“ i portal „Saff“, na kraju (dosadašnjeg dijela) polemike, poručuju da će delegacije institucija BiH, prevođene bošnjačkim članom Predsjedništva, 25. novembra, polažući kao i svake godine cvijeće ispred Vječne vatre, ne samo iznegirati Busuladžića, tj. kur'anske principe, već i slaviti sjećanje na dolazak na vlast režima koji je ubio još „25-50 hiljada Bošnjaka na Bleiburgu“, čime će uvrijediti cjelokupan bošnjački narod.

Očekuje se odgovor državotvornog sedmičnika „Stav“ na ove optužbe, koje su mjesecima pred obilježavanje Dana državnosti BiH iznošene od strane portala „Saff“ i „The Bosnia Times“, a najviše od heftičnika „Stav“.

Budući neutaživo zainteresovana za književne teme, posebno iz oblasti književnih nagrada, redakcija književnog časopisa „Sic“ će pratiti razvoj orijaškog sukoba na književnoj desnici, o ćemo blagovremeno obavještavati naše čitateljstvo, svakako trudeći se da to bude objektivno, iako odmah priznajemo da gajimo određenu dozu naklonosti prema manjinskom komunističko-državotvornom sedmičniku “Stav”, za razliku od liberalnih glasila (npr. heftičnik “Stav”, “Saff” i sl.) koja ga napadaju.


Autor

(sic!) - časopis za po‐etička istraživanja i djelovanja