UPRAVO ČITATE

Četvrto izdanje u ediciji SIC!: Nova e-knjiga Mirn...

Četvrto izdanje u ediciji SIC!: Nova e-knjiga Mirnesa Sokolovića

Izokrenuti durbin, knjiga u autofikcionalnim i esejističkim dionicama, govori na temu rata i mira u književnosti, od Crnjanskog i Babelja, Krleže i Krausa, dadaista i nadrealista, preko Holokausta i Gulaga, do Trnopolja i Keraterma, ratnog Sarajeva i Srebrenice. Zaokupljena je pitanjima tzv. druge generacije u BiH nakon devedesetih – da li je moguće osvojiti mir poslije rata u književnosti, je li moguć rat u književnosti usred mira, šta može poezija pred uništenjem i šta može uništenje pred poezijom, koliko angažmana je dovoljno književniku i koliko književnosti treba angažovaniku itsl. Gledajući daleko u budućnost, knjiga postavlja pitanje kada će se u književnosti prevazići ratni grč i nad grobnicama početi pjevati bezazleno, po nonšalansu, u mirnodopskom ritmu, ako ikada.

PREUZMITE zbirku eseja “Izokrenuti durbin”

1. Kliknite na link iznad kako biste otvorili poemu u vašem browseru (Mozilla Firefox, Google Chrome…), odnosno kako bi vam se otvorio .pdf file u odgovarajućem programu.

2. Ako koristite Mozilla Firefox ili Google Chrome, kliknite desnim klikom na link i onda kliknite na opciju Save Link As, kako biste .pdf file snimili na svoj računar.

Časopis (sic!) pratite na Facebooku.


Autor

(sic!) - časopis za po‐etička istraživanja i djelovanja

Mirnes Sokolović

Rođen 1986., diplomirao književnost. Objavljivao prozu, satiru, eseje i kritike u Sicu, Beotnu, E-novinama. Objavio roman Rastrojstvo (Edicija Sic, 2013.)