UPRAVO ČITATE

Promocija “Angletera” u Brezi

Promocija “Angletera” u Brezi

Treća knjiga pjesama Almira Kolara Kijevskog „Angleter“ bit će predstavljena u četvrtak, 27. jula, u Općoj biblioteci „Muhamed Kantardžić“ u Brezi. Knjigu će predstaviti novinar i književni kritičar Đorđe Krajišnik i urednik izdanja Mirnes Sokolović, dok će večer moderirati publicist Edin Salčinović.

„Otvorivši i zatvorivši zbirku autobiografskim poemama ‘Jurodivi’ i ‘Očevi’, Kijevski se u sedam ciklusa između te dvije poeme transformiše kao pjesnik i mijenja maske na licu mjesta, prelazeći put od proroka s teškim kamenom (kur'ansko-biblijske) mitologije na leđima i pjesnika u itikafu koji se spustio u svijet sasvim ovozemaljski, bivajući u međuvremenu i noćni čuvar i kafanski svirač i pacijent klinike za neurologiju i venerologiju, i podstanar i razvedeni muž i samoubica i suvišni čovjek koji putuje u bezglavosti i shvaća da ga iskustvo nije poučilo ničemu, da Helena nije ni postojala i da od njegova proroštva na kraju nije ostalo ništa osim limene glazbe i plesa pijanice, sve dok ne otkrije novu (ljubavnu) utjehu u posljednjem ciklusu ‘Dvoje’, u jednom od najljepših ciklusa ljubavne poezije napisane poslije rata u BiH“, zapisao je o novoj Kolarovoj poeziji Mirnes Sokolović.

Zbirka pjesama „Angleter“ objavljena je kao izdanje autora u okviru nezavisne edicije (sic!). Recenzirajući knjigu Đorđe Krajišnik je zapisao:

„Kolarova poezija u “Angleteru” jeste teška i preteška (Saša Ćirić bi kazao „teška, okrepljujuća poezija“) za svako uho sviklo na par žurnalističkih slika i isforsiran obrat kao završetak pjesme. Ona je do monstruoznosti ponekad detaljna i uporna u traženju novog načina da se pljune utroba. Dakako, nije jedina moguća poezija, ali ovakva kakva jeste, ona je autentičan pjesnički izraz koji predstavlja važan događaj u ovoj književnosti“.

Promocija počinje u 19 sati.


Autor

(sic!) - časopis za po‐etička istraživanja i djelovanja

POVEZANI ČLANCI