UPRAVO ČITATE

Haris Imamović: Proročanstvo za novu književnu god...

Haris Imamović: Proročanstvo za novu književnu godinu

Stavivši ispred sebe kristalnu kuglu, urednik je Sic-a gledao u budućnost, i gledao i gledao, i gledao, sve dok mu se nije zamantalo, i dok nije pao u nesvijest. Sad kad je ponovo pri svijesti, ili barem misli da jeste, odlučio je da čitaocima ovog časopisa ispriča koje je sve to događaje vidio u novoj 2013. književnoj godini. Neću poštovati logiku hronologije, želeći da makar time unesem neobičnosti u priču koja slijedi, priču o budućnosti, koja se ne rađa u prevelikoj sumnji i nedoumici, priču o jednoj književnoj javnosti, priču o jednoj grobnici.

107 % knjiga, beletrističkih, u Bosni i Hercegovini izdat će Dobra knjiga. Ne znam da li se sjećam dobro koliko je tih knjiga bilo: hiljadu ili stotinu, koliko sam ih vidio, ali se sjećam da su svim tim knjigama recenzenti bili isti. Jedan pjesnik (”100% pjesnik, 100% BiH!”), još jedan pjesnik (i bivši, sadašnji i budući, hiljadugodišnji, parlamentarac) i jedan jako ljubazni gospodin, mirni, književnik, prozaista, romansijer, koji, doduše, nikada nije napisao književno djelo, ali, on je jedan jako ljubazni i mudri čovjek, romansijer i tako to.

Miljenko će Jergović, vidio sam i to, objaviti u narednoj godini više romana nego što ih dosad pročitao. Dakle, tri. I kupit će još dva jeep-a. (I ja sam se pitao, prije, kakve veze imaju jeep-ovi s književnošću, s romanima Miljenka Jergovića, dok nisam shvatio tu jeepo-etiku , smisao književnosti u ovom društvu, i da takvo pitanje može postaviti samo onaj koji u šerpi svoje glave ima kilo skuhanog kelja.)

Vidio sam Muharema Bazdulja kako se, s viklerima u kosi, sprema da promoviše najnoviji svoj danilokišovski uradak – neću pisati koji po redu, jer bih napisao toliko decimala da bi se našem štamparu i previše svidjelo – očekujući, je li, da će, konačno, i on dobiti nagradu ”Meša Selimović”. Da bude kao Miljenko. ”Duša draga”, reći će mu neko dodajući vikler.

Međutim, žiri, u kojem će predsjedavati g. prof. Nepoznat Netko neće mu dodijeliti tu nagradu, ne zato što njegov roman ne zadovoljava estetske kriterije – ta ko još gleda te estetske kriterije! – već što g. prof. Netko još uvijek gleda utakmice i još uvijek se sjeća kako ga je taj pisac napadao u jednoj polemici, novinskoj, u vezi s Mančester Junajtedom i Josepom Gvardiolom.

Žiri će, ove godine, dodijeliti nagradu za najbolji roman na srednjejužnoslavenskom govornom području Marku Vešoviću za njegove dvije nove zbirke poezije koje će izaći sljedeće godine i za njegovih 314 zbirki prepjeva (s ruskog, ali i s francuskog, engleskog, kineskog, baskijskog, sanskrta, esperanta…). Obrazloženje žirija će, na otvorenoj sceni kod Panonskog jezera, pročitati zamjenica predsjednika, prof. dr. Andrea Lešić, u kojem će objasniti kako je taj roman odlična poezija jer u njemu/njoj ima onomatopeja, metafora, ironije i paradoksa. Svi će aplaudirati u čast Marku Vešoviću. Posebice Marko Vešović. I najviše Nepoznat Netko.

Asmir Kujović će napisati rječnik jezika na kojemu je poslanik Sulejman govorio s pticama. Taj će rječnik biti urađen po ugledu na Uskufijev, pa će biti spomenut u stanovitom akademskom CV-u kao naučni rad, a drugdje kao poezija. Čini mi se čak i kao roman. U konkurenciji za nagradu ”Nedžad Ibrišimović”. Koja će biti ove godine dodijeljena u Janjićima, u blizini Zenice.

Stevan Tontić će napisati katalog omiljenih knjiga njegovog bivšeg cimera Gavrila i za to će dobiti nagradu ”Midhat Begić” za najbolji esej.

Zdenko Lešić će objaviti roman u kojem će glavni junak biti Derridina teorija dekonstrukcije. Damir Avdić Graha će objaviti novi album; Nepoznat Netko će o tom albumu napisati esej u Sarajevskim svescima. PEN BiH će, na inicijativu Feride Duraković, organizirati naučni skup posvećen književnim opusima Ede Maajke i Dine Šarana. Edo-Dino će prisustvovati skupu i poručiti, u zaključnoj besjedi, ljudima da se ne mrze i da je nacionalizam glupost. Izvršna direktorica PEN-a će zaplakati.

Faruk Šehić će pisati svoje nil mirari kolumne za Dane. Tj. roman u nastavcima. Tj. tek na kraju godine će shvatiti da je to roman. Tj. 2014. godine će objaviti roman. Te će 2014. godine – napregnuo sam se do kraja i vidio čak i tu budućnost – Šehić dobiti, naime, i Geteovu nagradu za književnost. I bit će mu, quelquefois, još više svjedno šta o njemu pišu be-ha kritičari, kad bude toliko popularan u Njemačkoj.

Glavna polemika u našoj književnoj javnosti – bit će glavna, iz razloga što će biti jedina – vodit će se oko pitanja da li Arzija Mahmutović ima pravo da ponovo ukine Djeda Mraza ili nema.

Fatmir će Alispahić doktorirati književnost. Na temu o jednoj književnosti koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni indonezijska. Tj. pisat će o islandskoj književnosti i s ocjenom 13 će doktorirati. Čak će ponijeti i indeks na odbranu rada, ali će mu komisija objasniti da to nije…

Abdulah Sidran neće ništa raditi na književnom planu ove godine. Jasno, tek je objavio svoj roman (čiji otkup dobro ide) i sprema svoj poetski arsenal za 2014, izbornu godinu, u kojoj će, kako su najavili, stranka za koju piše stihove pokušati da enormno poveća broj svojih poslanika u Predstavničkom domu i Domu naroda, kako ”izvjesni” ”Bošnjaci” ne bi stopirali proces reformi. Dakle, poetskog angažmana najvećeg živućeg bošnjačkog pjesnika u 2013. neće biti. Mirna Bosna. Mirna Slobodna Bosna, mirni Dani, Oslobođenje i Avaz. Neće biti: ”Vratite mi MOJE nagradice! Plakaću!”

Nenad Veličković i ove godine, kao i prošlih, neće objaviti roman; nažalost. Ali hoće zato čitanku za sedme razrede osnovnih škola u Sarajevskom kantonu. Koja, nažalost, neće biti odobrena od strane ministarstva. Onda će, nažalost, Veličković objaviti zbirku eseja u kojoj će objasniti zašto se, u ovom društvu, nažalost, odobravaju loše čitanke.

Zilhad Ključanin će napisati scenarij za bošnjačku verziju te-ve serije Sulejman Veličanstveni, verziju koja neće biti lišena izvjesnih haremskih scena, u kojoj će svaka druga sultanova (tj. Suljina, tako će se zvati) rečenica biti: ”Ti si moja p…” Taj sultan ih uistinu toliko ima. Tih rečenica. I dobit će za to Ključanin nagradu Društva pisaca BiH. I biće mu posvećen naučni skup u kojem će dvjesto i tristo akademljana objašnjavati kako je taj njegov pornografizam (ne džehenemizam! već) metaforički, sufijski.

Društvo pisaca BiH će promijeniti naziv u: Društvo pisaca za djecu i omladinu BiH. Program rada i kriterije za dodjelu nagrada neće mijenjati.

Na ovogodišnjem će se Sajmu šljive u Gradačcu javno čitati budući romani Dževada Karahasana, a posebno će biti istaknute rečenice u kojima se govori da je svijet sočan i zaobljen, kao šljiva i kao kruška, kao paradajz i kao patlidžan. I kao šljiva, još nekoliko puta.

I to bi bilo to. Sretna nova književna godina!

P. S.

O, da! Njegovo književno veličanstvo Stojić, Mile, Moćni, neće objavljivati poeziju ni ove godine. Baš kao i protekle 324 godine. Ali će objaviti statuse sa svog fesbuk profila i dobiti nagradu na književnom sajmu u Lajpcigu. Za najbolju knjigu poezije u Istočnoj & Jugoistočnoj Evropi u protekle 324 godine.


Haris Imamović

Rođen 1990. u Skender Vakufu. Urednik časopisa "Sic". Radio kao lektor u BH Danima. Piše za Beton, pisao za E-novine.

POVEZANI ČLANCI